top of page

Особливості розвитку дитини від 3 років

Оновлено: 20 черв. 2022 р.


3 роки - особливий вік. Психологи кажуть, що в цей час починають розкриватися таланти дитини. У ньому зароджується самостійна особистість і прагнення до глибокого усвідомлення світу. Він продовжує ставитися до всього, як до гри, і завдання батьків - зробити цю гру трохи складнішою, стимулюючої інтелектуальний і фізичний розвиток малюка.


звичайних тим, що спонукають малюка думати схемами, шукати оптимальне рішення, не задовольняючись першим-ліпшим. Це відноситься не тільки розумової активності, але і до фізичної. Доведено, що вони тісно пов'язані між собою: розвиток тіла допомагає розвитку мозку дитини.

Дитячий спортивний комплекс:

Залежно від комплектації, об'єднує кілька спортивних снарядів - сходи, рукоход, кільця, канат, гірку. Відмінний «тренер» майже для всіх м'язів і для фантазії: малюки уявляють, що комплекс - їх особистий корабель, дерево або будиночок в горах. Якщо ви теж не проти позайматися з дитиною, вибирайте куточок з металу. А полазити разом варто: з часом, ваш приклад надихне дитини на цілеспрямовані спортивні заняття.

Беговел: Беговел - це двоколісний «велосипед» без педалей. Діти катаються на ньому, відштовхуючись ногами від землі. Набравши швидкість, малюк піднімає ніжки і їде, балансуючи.

Беговел допомагає розвинути те, на що не вистачає спортивного комплексу - м'язи ніг і вестибулярний апарат. Дає дитині можливість «виплеснути» надлишок енергії. Після беговел, буде простіше простого освоїти їзду на його старшому педальному побратимі.

Пластилін: для дрібної моторики рук. Під час ліплення на долоньках і фалангах пальців масажуються зони нервових закінчень, які задіяні в розвитку уваги, пам'яті і логічного мислення дитини. Малюк вчиться поєднувати кольори, запам'ятовує геометричні форми, розвиває координацію рухів пальчиків. Розповідаючи про те, що зробив, він тренується викладати думки і збільшує активний словниковий запас. Для 3-річних дітей краще купувати яскравий пластилін з м'якою текстурою на водній або рослинній основі. Він не токсичний і безпечний навіть для алергіків, оскільки виготовлений з борошна і кукурудзяного крохмалю.

3D-пазл:

3D-пазл являє собою конструкцію з дерев'яних або картонних фрагментів. Завдяки йому маля навчиться зіставляти частини і ціле, форму і розміри. Ця гра розвиває логіку, уяву і образну пам'ять, сприяє посидючості і терпіння, привчає до акуратності. Для дітей 3 років потрібні пазли з великими елементами і мінімальною кількістю деталей - не більше ніж 10 штук. Вони повинні стосуватися знайомої дитині тематики і бути яскравими, щоб утримувати його увагу.

Конструктор: Конструктори є одними з кращих іграшок, розвиваючих фантазію, логічне і просторове мислення у дітей.

Чи не біжіть за брендовими наборами, візьміть будь-який конструктор з великими деталями з нетоксичного пластмаси. Великі деталями зручніше тримати, з'єднувати і роз'єднувати, складніше засунути в рот.


Двосторонній мольберт:

Куди ми без малювання? Мольберт з грифельній і металевої дошками з різних сторін хороший для крейди, маркерів і фломастерів. Допоможе дитині проявити себе і стане відмінним тренажером для розвитку дрібної моторики рук і координації рухів. На металевій дошці зручно кріпити листи магнітами, щоб малювати фарбами.

Враховуйте два моменти:

  • дитина не повинна вставати навшпиньки, щоб дотягнутися до дошки;

  • за рахунок обтяженою конструкції більш стійкі дерев'яні та металеві мольберти.


153 перегляди0 коментарів
bottom of page